Днес здравето на нашите деца е в нашите ръце!

Заради това аз се включих в инициативата на фондация За Храната, която те организират за четвърта поредна година.
За мен, като член на фондацията, е голяма радост да се включа с онлайн работилница, в която да покажа поне една балансирана рецепта, подходяща за приготвяне и приемане от деца.
Балансираното хранене на най- малките е и моя лична кауза- това е тема, която ме вълнува от години. А сега, когато в моето семейство вече има и малко дете- моят невероятен племенник Александър- тази тема е още по- лична.

2

Детското хранене е мой приоритет и това беше една от най- интересните за мен теми, засегнати в обучението ми в Оксфорд.
Вярвам, че децата могат да изградят силен имунитет чрез правилно и балансирано хранене, без изпадане в крайности.
Би било чудесно ако в учебната програма се вкарат предмети, които да учат децата на добри навици в храненето. Само така биха се намалили последващи хранителни проблеми.

 

3

 

Ако направим храната на нашите деца да изглежда атрактивно, цветно и вкусно, те със сигурност ще се научат много по- бързо да правят правилния избор за тях.

 

 

 

 

 

 

5

Тази година инициативата е с надслов “ Знам какво да ям“- нещо, на което родителите трябва да научат децата си- да знаят какво да ядат. Да се храниш балансирано и с ястия съдържащи качествени продукти, пълни с полезни нутриенти е навик, които се учи и изгражда  през годините. Затова е толкова важно да готвите заедно с децата си и да им обяснявате защо това е така, защо трябва да се ядат зеленчуци, защо трябва да избягват захарта и бялото брашно, да ги научите да разпознават храните, в които се съдържат тези компоненти.

 

 

 

 

За тази цел, трябва да им давате широк набор от алтернативи, за да може те да имат избор, а в последствие да изградят навика да правят и правилния такъв.

Моята кулинарна работилница ще заснета във видео, което ще бъде пуснато в моя YouTube канал
Healthy Hellen
От него ще разберете как детето ви да си направи вкусен „шоколадов шейк“, прекрасни ледени бонбони и сладолед на клечка.

7

Призовавам и всеки един, за който тази тема е важна, да заснеме също една рецепта и да я публикува с хаштаг знамкакводаям. Така повече хора ще чуят за тази инициатива и вярвам, че по този начин ще обърнат заслуженото внимание на тази тема- децата на България да се научат да ядат балансирано.

Нека се погрижим децата ни да бъдат здрави и силни по естествен начин- чрез истинската, свежа храна!
Ако се интересувате с какви дейсности още се занимава фондацията, на този линк може да открите информация
За Храната
Имат и магазин с малко на брой, но много хубави, артикули, с покупката на които ще помогнете за продължаването на каузата.

6