Какво да посетим около Огняново?

В района на село Огняново има множество културно-исторически и природни забележителности, които ще направят престоят Ви в хотела още по-разнообразен и пълноценен. В хотела ще намерите карти и брошури за всички забележителности, а по желание може да заявите и водач-придружител за всяка една забележителност.

Предлагаме ви кратка информация за някои от най-впечатляващите места в района.

Никополис ад Нестум

Античният римски град, изграден през 106г от император Траян в чест на победата му над даките е една от най-популярните зебележителности в района на Огняново. Намира се в съседното на Огняново село Гърмен, като входът на римския град е откъм изходът на Гърмен (изход в посока Гоце Делчев), непосредствено до пътя.

Разходката из античния град отнема 30-40 минути (по желание и повече), може да видите много запазени римски домове, лускозна римска вила с впечатляваща мозайка, римска баня (терми) с подово отопление, градски стени и кули.

Лещен и Ковачевица

Село Лещен е на 8 км от комплекс Петрелийски. До него може да стигнете с по-продължителна разходка пеша, с кола или пък с уикенд влакчето, което тръгва от нашия хотел..

Селото има много специфичен чар, дължащ се на реставрираните и запазили автентичен стил възрожденски къщи.
Архитектурния рзерват Ковачевица се намира на 16 км от комплекс „Петрелийски“, е възрожденско и архитектурно селище. Къщите са характерни, еркерни, с каменни плочи по покривите, на по два и три етажа. Обликът им е запазен непокътнат от Възраждането насам. Тесните улички и на Ковачевица, и на Лещен са били арена на множество снимачни дни на филми като „Мъжки времена”, „Мера според мера”, “Чужденецът” и други. Ковачевица също е спирка от маршрута на уикенд влакчето.

Хаджидимовски манастир

Хаджидимовският манастир ‘Свети Георги’ е само на 20тина километра от Огняново. Построен е върху старо християнско светилище и на два пъти е опожаряван. В момента манастира е възстановен, с прекрасен и прохладен двор, а от него се открива страхотна гледка.

В храма има икона на Свети Георги от 18 век, смятана за чудотворна.

Канинска екопътека

Тази прекрасна екопътека с обща дължина от 13 км започва и завършва в близкото село Ковачевица, като минава и през хотел Петрелийски. Може да се включите в избрана от вас отсечка на екопътеката, като се наслаждавате на красотата на гористи и скалисти местности и множество живописни гледки, редки видове растения и животни.

Пътеката се състои от:

Голям кръг : с. Ковачевица – с. Скребатно – с. Горно Дряново – с. Ковачевица, като начална /крайна/ точка може да бъде всяко едно от тях.

Малък кръг : с. Горно Дряново – ждрелото и каскадата на Черна река – с. Горно Дряново.

6 основни отсечки, свързващи отделните населени места. Тези отсечки могат да се преминават отделно една от друга , с начална и/или крайна точка, както следва :

  • с. Скребатно – през стръмен скален рид и втори мост над р. Канина – с. Горно Дряново;
  • с. Скребатно – през стръмен скален рид и втори мост над р. Канина – с. Лещен;
  • с. Скребатно – през първи мост над р. Канина – с. Ковачевица;
  • с. Ковачевица – през подземен коридор (Ризова дупка) – с. Горно Дряново;
  • с. Лещен – през подземен коридор (Ризова дупка) – с. Ковачевица;
  • с. Лещен – през подземен коридор (Ризова дупка) – с. Горно Дряново.

  Екопътеката съдържа няколко труднодостъпни екстремни места, където чрез дървени стълби, стъпала, въжета, парапети и други се осигурява безопасност на предвижването. Може сами да подберете участъка, който отговаря на вашите възможности.

Култов комплекс Скални глави

Намира се на 5 км. от с. Долно Дряново по посока пътя за Сватовча и Доспат. Ако с кола се пътува от гр. Г. Делчев към с. Д. Дряново (селото е на 20 км. от Г. Делчев) се навлиза в селището, минава се през него и след изхода карате 5 км до местността. Стигате площадка с каменна чешма от дясно на пътя, паркирате и вървите до каменните глави се върви пеша. Те са на около 300 – 400 м. от чешмата.

Комплексът не е обозначен, но се намира сравнително лесно. Повече за комплекса може да прочетете тук: http://www.balkanmysteries.com/bg/?p=87